De vijf culturele dimensies van Hofstede


In onderstaande tekst worden de vijf dimensies van Spanje en Nederland omschreven en vergeleken. In afbeelding 7, onderaan de pagina, zijn de scores van de eerste vier dimensies van Spanje tegenover Nederland te zien (Hofstede, z.j.).
 
1. Machtsafstand (PDI)
De machtsafstand is een mate waarin de ongelijkheid de door mindere leden wordt geaccepteerd. Als de machtsafstand hoger is dan wordt er makkelijker geaccepteerd dat er ongelijkheid is tussen bijvoorbeeld werknemer en baas. Spanje scoort 57 in de machtsafstandindex en deze score is hoger dan Nederland met 38. In Spanje heerst dan ook een hiërachie. Tijdens mijn stage zou ik hiermee in aanraking kunnen komen doordat we in Nederland gewend zijn aan gelijkheid en dit in Spanje dus lager ligt. De verschillen zullen terug te zien zijn in het bedrijf in functieverschillen en tussen man en vrouw in het algemeen.
 
2. Collectivisme versus individualisme (IDV)
In Spanje doen de inwoners veel in groepen. Spanje is collectivistisch en scoort 51 voor individualisme. In Nederland is de samenleving meer op het individu gericht en scoort 80 voor individualisme. De meeste mensen in Nederland zorgen voor zichzelf en de familie en verder niet. Door te weten of een land collectivistisch of individualistisch is kan er beredeneerd worden hoe er omgegaan wordt met zowel familie als onbekende mensen. Als familie en vrienden erg belangrijk zijn voor een land dan moet daarmee rekening gehouden worden. In Spanje is dit het geval. De mensen zullen elkaar meer te hulp staan.

3. Femininiteit versus Masculiniteit (MAS)
De samenleving van Spanje is masculien. In Spanje heerst er een macho-cultuur. De mannen vertonen een duidelijke onderscheiding van de vrouwen. Van de vrouwen wordt verwacht dat zij bescheiden en zorgzaam zijn en de mannen leven meer richting het behalen van succes. Nederland is meer femininiteit en scoren bij masculiniteit ook duidelijk lager dan Spanje. Nederland scoort voor masculiniteit 14 en Spanje 42. De masculiniteit zal tijdens mijn stage terug te zien zijn in de verdeling van de rollen tussen mannen en vrouwen. Er zullen meer mannen werkzaam zijn in bedrijven, samenhangend met de machtsafstand.
 
4. Onzekerheidsvermijding (UAI)
Als er veel onzekerheid over de toekomst is in een samenlevingzijn er vaak meer afspraken en regels. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en de nodige regels te weten om daar geen fouten in te maken. De sociale voorzieningen in Spanje zijn goed. Net als in Nederland kunnen inwoners altijd naar het ziekenhuis en kunnen een uitkering krijgen. In Spanje zijn er heel veel regels. Nederland scoort een lagere onzekerheidsvermijding dan Spanje en dit houdt in dat Spanje erg bezig is met de toekomst en deze in de hand probeert te houden.

5. Lange termijn versus korte termijn (LTO)

Zowel Nederland als Spanje werken op lange termijn. Nederland scoort 44 voor lange termijn. Het is belangrijk om dit van het stageland te weten, omdat dit de manier van werken bepaald. Wanneer er minder aan de toekomst gedacht wordt kan het zijn dat een bedrijf minder naar de toekomst toe werkt. Samenhangend met onzekerheidsvermijding werkt Spanje aan de toekomst.


Afbeelding 7: Scores Hofstede Spanje versus Nederland
Bron: Hofstede, z.j.

Bronnen:
- http://geert-hofstede.com/spain.html

- https://hao.blackboard.nl/bbcswebdav/pid-573663-dt-content-rid-1855055_2/courses/hdb_v_dv_92362_1314/de_culturele_dimensies_volgens_hofstede.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten